Продължаващата борба

Плакат "Един човек, един глас"

Плакат на Студентския координационен комитет за ненасилие, около 1963г.

Poster, Is He Protecting You?
Плакат "Дали той ви защитава?"

Плакат на Студентския координационен комитет за ненасилие, около 1963г.

През късните 1960 тонът на афро-американската борба за свобода се променя. Появява се черно движение, уповаващо се на себе си, гордеещо се със собствената си култура и отговарящо по-енергично на бялото насилие. "Черните пантери" са един от примерите на движението.

Черното е красиво

"Черното е красиво" е културно движение, започнало през 1960-те и целящо да разсее всеобщото мнение, че естествените белези на чернокожите като цвета на кожата, черти на лицето и коса са генетически грозни. Джон Sweat Рок е първият, който използва популярната фраза "Черното е красиво". Движението настоява мъжете и жените да престанат да изправят косите си и да се опитват да изсветляват кожата си. Дотогава господстващото схващане в американската култура е, че черните черти за по-малко привлекателни, отколкото белите. Движението стои зад популяризирането на всичко "афро" и дава на цяла генерация афро-американци самочувствието да се чувстват добре такива, каквито са и така, както изглеждат.

Значки за и против извозването с автобуси

Бели от север и от юг се съпротивляват на интеграцията на работното място, в училищата и в жилищните райони. През 1970-те разпореденото от съда извозване на деца с автобуси (известно като "busing") провокира реакции на насилие от страна на онези, които се стремят да задържат чернокожите деца далеч от местните училища.

Тогата на Маршал от Върховния съд

На 1 септември 1967г., Търгуд Маршал полага клетва и става първият чернокож член на Върховния съд на САЩ. Той носи тази тога през годините си в Съда. Неговото назначение е кулминационен момент в един живот, посветен на използването на американското законодателство в осигуряването на еднакви възможности за всички. Маршал продължава тази своя мисия до напускането на Съда през 1991г. Той умира на 24 януари 1993г.

Продължи >>>