Университетът Хауърд: лидерство чрез знания

Университетът Хауърд е един от най-старите черни университети в Съединените щати. Създаден е с решение на Конгреса през 1867 г. и е наречен на Оливър Хауърд, генерал от Гражданската война. Хауърд предлага образование в социални науки, приородо-научната област, изкуство, право и медицина във време, в което повечето образователни програми за чернокожи са сведени единствено до занаятчийско обучение. Много от завършилите Howard стават национални и международни лидери.

H
Преподаватели от университета Хауърд

Преподаватели в Хауърд са някои от интелектуалните лидери на нацията. По ирония на съдбата, те идват заедно в Хауърд и започват една ефективна атака срещу сегрегацията отчасти и защото са изключени от преподавателски позиции в бели университети.

Тази снимка от 50-те години показва, от ляво на дясно, професорите Джеймс Набрит младши (право), Чарлз Дрю (медицина), Стърлинг Браун (английски език), Е. Франклин Фрейжър (социология), Рейфърд Логан (история) и Алън Лерой Лак (философия).

Howard University library, about 1890
Библиотеката на университета Хауърд, около 1890 г.
Плакат с логото на университета

Като символ на черните стремежи, университета Хауърд има специална цел. От неговото създаване, възпитаници и преподаватели отговарят на расизма чрез служба в интерес на афро-американската общност.

Продължи >>>